Urodził się 12 marca 1957 roku w Bydgoszczy, jest przedsiębiorcą, Mistrzem Piekarskim i Cukierniczym, współwłaścicielem Cukierni Sowa.
Ukończył budownictwo na bydgoskiej ATR. Od 1990 roku rozwijał wraz z żona Małgorzatą rodzinną firmę, działającą od 1946, założoną przez Michała Feliksa i Stanisławę Sowa. W 2010 roku do spółki dołączyły dzieci - córka Aleksandra, Mistrzyni Piekarstwa i Cukiernictwa oraz syn Michał, absolwent Zarządzania.
Przekształcił niewielką firmę cukierniczą w przedsiębiorstwo zatrudniające obecnie ponad dwa tysiące pracowników. Sieć tworzy 160 sklepów w Polsce i za granicą.
Prowadzi politykę aktywnego zaangażowania społecznego. Wspiera finansowo Filharmonię Pomorską, Teatr Polski w Bydgoszczy, Operę Nova, Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury, Toruńską Orkiestrę Symfoniczną, Szkołę Muzyczną, klub sportowy Business4Basket i wydarzenia kulturalne. Pomaga Stowarzyszeniu im. Sue Ryder, od lat bierze udział w koncercie charytatywnym UMK. Firma co roku przygotowuje świąteczne paczki dla dzieci w ramach akcji „SRTB Dzieciom”, sponsoruje koncerty dla dzieci.
Sowa jest laureatem wielu nagród i wyróżnień, m.in. Medalu 100-lecia Niepodległości (2018 r.). Ma tytuł Polskiej Osobowości Cukierniczej i Bydgoszczanina roku (2004 r.) oraz najwyższe odznaczenie rzemieślnicze – Szablę Kilińskiego. Pracownicy firmy od lat odnoszą sukcesy ogólnopolskie i w międzynarodowych konkursach branżowych. Sama firma otrzymała nagrodę Państwowej Inspekcji Pracy za najbezpieczniejszy zakład pracy oraz Medal Unitas Durat przyznawany za szczególne zasługi na rzecz regionu.
Obecne inwestycje to dalszy rozwój sieci, nowy koncept piekarni w Polsce, hotel na Starym Mieście w rodzinnej Bydgoszczy i apartamenty Sowa przy ulicy Długiej.