logo miasta - trzy kolorowe spichrze
Translate:

Kalendarium imprez

Podróże ze smakiem, Co w trawie, chlebie i zimniakach piszczy

2022-04-07 17:15
2022-04-07 19:00
Bydgoskie Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu
Wykład
Bydgoskie Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu

Informacje od Organizatora:
Co trawie piszczy, chlebie i zimniakach piszczy - Podróże ze smakiem – dr Piotr Prus
Podróże ze smakiem to poznanie nowej technologii odtworzenia pradawnego ziarna na bazie zdeponowanych w banku nasion roślin. Dr inż. Piotr Prus, profesor Politechniki Bydgoskiej opowie o innowacyjnych rozwiązaniach w sektorze rolno-spożywczym. Przedstawi działania trzech Grup Operacyjnych: Pradawne Ziarno, Gardena i Nova Trawa. Dla smakoszy!
Pradawne Ziarno (https://www.facebook.com/PradawneZiarnoPL) to projekt mający na celu wprowadzanie do uprawy i przetwórstwa pierwotnych form pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) oraz produktów z nich wytwarzanych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.
Celem projektu Gardena (https://www.facebook.com/ProjektGardena) jest wprowadzenie na rynek nowej odmiany ziemniaka 'Gardena’, wysoko odpornej na zarazę ziemniaka z przeznaczeniem na sadzeniaki i na cele jadalne. Odmiana ta idealnie nadaje się do produkcji ekologicznej oraz konwencjonalnej, dzięki czemu pozwoli na znaczące ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin w uprawie i produkcję żywności w zrównoważony sposób – przyjazny dla środowiska przyrodniczego i konsumenta.
Celem projektu Nova Trawa (https://www.facebook.com/NovaTrawa) jest wprowadzenie na rynek innowacyjnej odmiany życicy trwałej zasiedlonej przez symbiotyczne grzyby endofityczne. Nowa odmiana powstanie w sposób naturalny, poprzez symbiotyczną modyfikację życicy trwałej, na wzór układów symbiotycznych tworzonych w wielkich ilościach przez naturę. Trawa ta będzie charakteryzować się podwyższoną wartością użytkową, m.in. wyższą odpornością na suszę, patogeny i szkodniki, wyższą trwałość, a co za tym idzie również lepszy walory użytkowe, które będzie można wykorzystać zarówno w rolnictwie jak i w miastach.
Spotkanie to będzie połączone z degustacją chleba upieczonego z mąki z pradawnej odmiany pszenicy (okrągłoziarnowej), który wypiekany jest w Bydgoszczy w Pracowni Rzemieślniczej Breadlab (https://www.facebook.com/Pracownia-Rzemieślnicza-Breadlab-280363087142151), która mieści się na ul. Sowińskiego 16 (wejście od ulicy Hetmańskiej, na przeciwko KOWR).

____________________
Kalendarz wydarzeń
odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.

Strona wydarzenia na www.visitbydgoszcz.pl

UWAGA! TEN SERWIS WYKORZYSTUJE COOKIES
Zapoznaj się z informacją o zasadach zachowania prywatności użytkowników. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na zapisywanie plików cookies na Twoim komputerze.
zamknij komunikat o plikach cookies