- Zrewitalizowana hala dopełni zmian w Salonie Bydgoszczy, które zaczęliśmy wprowadzać przed dekadą. Jestem przekonany, że stanie się miejscem przyciągającym mieszkańców i turystów. Warto podkreślić, że po nabyciu tego obiektu sposób jego wykorzystania określiliśmy w dialogu z mieszkańcami oraz ekspertami. Wyremontowaliśmy konstrukcję budynku i część zewnętrzną. Wyłoniliśmy odpowiedzialnego operatora , który teraz może przystąpić do prac we wnętrzach. Inwestuje on w to miejsce swój kapitał. Dziś, kiedy rządowe cięcia ograniczają wydatki samorządów, czyli bydgoszczan, taka współpraca nabiera jeszcze większego znaczenia i warto ją szczególnie doceniać – mówi prezydent Bydgoszczy Rafał Bruski.
Operatorem hali w drodze konkursu została spółka Hala Targowa. Głównym elementem odrestaurowanej hali ma być tak zwany „foodhall”, czyli przestrzeń gastronomiczna ze strefą konsumpcji z kawiarniami i restauracjami. Zabytkowy gmach będzie wzbogacony jednak o szereg innych funkcji handlowo-usługowych. We wnętrzach znajdzie się łącznie około 250 miejsc, gdzie będzie można skosztować wielu tradycyjnych wyrobów.
- Kilkanaście konceptów restauracyjnych, browar rzemieślniczy, kawiarnie, unikalny cocktail bar z największym regałem wystawowym w Polsce, akademia gotowania, bazar z produktami eko, mediateka, co-working, lokale handlowousługowe, kino letnie, strefy eventowe i masa innych atrakcji, które sprawią, że stanie się ona jednym z najpopularniejszych miejsc na spędzanie wolnego czasu w regionie – mówi Patryk Maćkowiak, przedstawiciel spółki Hala Targowa sp. z o.o.
Od piwnicy po antresolę
W centralnej części piwnicy funkcjonować ma rzemieślniczy browar ze strefą eventową (rozrywkową). Na tym poziomie lokowane będą też stoiska z żywnością, słodyczami.
Parter zdominuje strefa gastronomiczna z kawiarniami, restauracjami, barami. Będą to punkty bez pełnego zaplecza gastronomicznego. Dzięki temu będzie mogło funkcjonować w budynku znacznie więcej lokali oferujących bardzo zróżnicowaną ofertę przyciągającą mieszkańców i turystów. Część parteru zajmie również ekobazar.
Piętro powstanie dzięki budowie antresoli. Będą tam funkcjonować dwie kawiarnie ze strefą konsumpcji. Możliwe będzie wprowadzenie tam również innych dodatkowych funkcji.
Zagospodarowany zostanie również plac za halą. Będą tam funkcjonować letnie ogródki, mini plaża z leżakami. Ustawiona zostanie też niewielka scena. Możliwe będzie funkcjonowanie plenerowego kina. W tej strefie znajdzie się łącznie około 250 miejsc dla gości.
Operator skomercjalizował 80% powierzchni gastronomicznej. Równocześnie trwa komercjalizacja powierzchni handlowo-usługowej, którą ułatwi uzyskane pozwolenie na budowę, określające szczegóły techniczne przyszłych punktów handlowych.
Prace ruszą na dniach
Wykonawca z rąk prezydenta Bydgoszczy Rafała Bruskiego odebrał pozwolenie na budowę. Umożliwi ono odrestaurowanie wnętrz gmachu i przystosowanie ich do nowych funkcji. W zakres prac zlecanych przez operatora hali wchodzi między innymi budowa nowych instalacji, prace konserwatorskie przy ścianach wewnątrz obiektu oraz słupach konstrukcyjnych. W hali zamontowana zostanie również antresola, która pozwoli zwiększyć powierzchnię użytkową o dodatkowe 400 metrów kwadratowych. Łącznie cały obiekt ma oferować 2300 metrów kwadratowych. Prace rozpoczną się w najbliższych dniach. W ocenie operatora zakończą się wiosną. Obiekt ma zostać otwarty w III kwartale przyszłego roku, po adaptacji wszystkich lokali
Historyczne nawiązania
Budynek hali targowej powstał w latach 1904-06. Funkcjonowało w nim 96 stoisk. W 1924 obiektem zaczęła zarządzać Rzeźnia Miejska. W 2010 roku poprzedni dzierżawca zlecił remont elewacji. Miasto przejęło obiekt w 2016 roku. Od rozpoczęto działania związane z rewitalizacją gmachu (ekspertyzy, projekt budowlany, remont dachu, elewacji, osuszanie). W wystroju hali znajdzie się wiele elementów nawiązujących do bydgoskiej historii i tożsamości:
- Spichrze - Konstrukcja zawieszona nad strefą konsumpcji, która przypominać ma słynne bydgoskie spichrze nad Brdą przy ulicy Grodzkiej.
- Tabliczki z Gwarą - Zawierające nazwy konkretnych dań lub artykułów spożywczych
- powiązanych z danym lokalem gastronomicznym.
- Drogowskazy - Upamiętniające nazwy ulic związanych w przeszłości z przemysłem jak np. ul. Grunwaldzka 32 (Fabryka sygnałów kolejowych C. Fiebrandta) czy Dworcowa 110 (Fabryka cygar Adama).
- Kogut - Stanie się jednym ze znaków rozpoznawczych Hali i inspiracja do wielu rozwiązań wizerunkowych. Jest to jeden z symboli województwa kujawsko-pomorskiego oraz utożsamienie słynnej bydgoskiej historii o Janie Twardowskim.
Ważne liczby:
- Powierzchnia użytkowa gmachu – 1908 m2
- Dodatkowa powierzchnia antresoli – 400 m2
- Łączna liczba miejsc dla gości – 500
- Koszt remontu zleconego przez miasto – 3,2 mln zł