logo miasta - trzy kolorowe spichrze
Translate:

Przygotuj się do Świąt!




Święta tuż, tuż. Weekend poprzedzający Wielkanoc to idealny moment, żeby nabyć piękne ozdoby świąteczne lub zrobić je samemu. To też dobry czas, aby zaczerpnąć inspiracji z regionalnego dziedzictwa kulinarnego, by później przygotować własny, przepyszny żurek. Niech to będą wyjątkowe Święta!


Młyny Rothera proponują twórczą zabawę podczas świątecznych warsztatów. Na spotkaniu uczestnicy uruchomią wyobraźnię i stworzą ozdoby świąteczne metodą decoupage’u. Zawieszka-jajko będzie mogła przystroić nasze domy na nadchodzące święta Wielkanocne.

Decoupage to tradycyjna technika zdobienia przy pomocy serwetek i papieru. Każdy uczestnik zaprojektuje na swoim jajku własną kompozycję, którą utrwali specjalnym preparatem.

Warsztaty odbędą się 10 kwietnia (niedziela) w godz. 13:00-15:00. Kierowane są do dzieci w wieku 4-12 lat wraz z opiekunami. Obowiązują zapisy - osobiście w Młynach Rothera w punkcie informacyjnym Zaczyn (pn-nd, godz. 12:00-20:00) lub mailowo na adres: warsztaty@mlynyrothera.pl (należy podać: dane dziecka i opiekuna, wiek dziecka i nr telefonu kontaktowego). 

Tego samego dnia w godz. 12:00-18:00 odbędą się Rękoczyny, czyli Targi Rzeczy Wyjątkowych. W klimatycznej przestrzeni Młynów Rothera spotkacie się z wieloma twórcami z naszego regionu i nie tylko. Być może uda się Wam upolować jakieś piękne, ręcznie robione ozdoby świąteczne.

Na typowo wielkanocny jarmark możecie się udać również do Centrum Handlowego Rondo. Odbędzie się on 8 i 9 kwietnia w godz. 9:00-21:00. 

Ostromecko z kolei proponuje pełen pakiet: wykłady, warsztaty, pokazy i degustacje związane z lokalnymi wielkanocnymi przysmakami, które mają być inspiracją podczas wspólnego odkrywania regionalnego dziedzictwa kulinarnego. To już opcja płatna, która kosztuje 90 zł od osoby.

Wielkanoc to święto szczególne, także pod względem kulinarnym. W trakcie przygotowań nie może na stole zabraknąć najpierw dań postnych, a potem mięsnych. Ważną częścią wielkanocnego ucztowania jest także tradycyjna święconka. W trakcie spotkania odbędą się m.in. prezentacje i degustacje dań postnych i mięsnych, szkolenie doboru ziół i kwiatów do święconki, pokaz kulinarny parzenia kiełbas, krojenia szyki i przygotowania pierogów połączony z degustacją w Starej Kuchni. Podczas zwiedzania Pałaców i parku dowiecie się również, jak onegdaj w dawnych dworach świętowano Wielkanoc.

A to wszystko już w najbliższą sobotę, 9 kwietnia w godz. 12:30-16:00 w Ostromecku. Spotkanie poprowadzą: Piotr Lenart, Kasia Rymarz („Niech Cię Zakole”), Anna Kornelia Jędrzejewska i dr Agnieszka Wysocka. Zapisy: recepcja@palaceostromecko.pl.

Wydarzenie organizowane jest nie bez okazji - Zespół Pałacowo-Parkowy uroczyście wstępuje na Szlak Krajoznawczo-Kulinarny „Niech Cię Zakole”, wiodący przez Dolinę Dolnej Wisły!

Wydarzeniu towarzyszy akcja „pomocny gościniec wielkanocny”, podczas której można nabyć przysmaki takie jak barszcz ukraiński czy pierogi w barwach Ukrainy, mająca na celu wspomóc potrzebujących.