logo miasta - trzy kolorowe spichrze
Translate:

Frymark bydgoski świętuje 10 urodziny!




Frymark bydgoski, cykliczny targ produktów regionalnych, ekologicznych, od rolników połączony ze sprzedażą rękodzieła ma już 10 lat. Przez ten czas na dobre zadomowił się w Bydgoszczy, ku uciesze miłośników ekologicznego jedzenia i regionalnego rękodzieła. Targ odbywa się w każdą niedzielę w godzinach 10-14 w Bydgoskim Centrum Finansowym (dawna Drukarnia).


Frymark bydgoski to niezwykły jarmark, który został zorganizowany przez Kasię z Serdeczność i Piotra z Malinowego Chruśniaka. 10 lat temu Ci dwoje spotkali się i po krótkiej rozmowie postanowili spróbować zorganizować lokalny targ w Bydgoszczy. Od tamtego momentu Frymark cieszy się niesłabnącą popularnością.

Nazwa "FRYMARK" (wymawiana: "frymark") to pomysł Piotra, który chciał ocalić pewne elementy przeszłości, takie jak te poniemieckie frazy, ponieważ żyjemy na ziemiach z historią. Szukał skojarzeń, które miały na celu ocalenie tych małych pomników. Dziadkowie Piotra używali tego słowa na określenie lokalnych targów.

Na Frymarku znajdziemy pyszne jedzenie i wyjątkowe rękodzieło, m.in.: pieczywo, wędliny, soki i przetwory, sery z mleka krowiego i koziego, warzywa i owoce, domowe wypieki, jaja ekologiczne, oleje i oliwy, niebanalne rękodzieło, kosmetyki naturalne i wiele innych. W sumie ponad 40 wystawców.

- Zapraszamy Was serdecznie w każdą niedzielę na Frymark, gdzie znajdziecie szeroki wybór ekologicznych produktów od lokalnych wystawców i twórców. Możecie nas odwiedzić w Drukarni na placu i poziomie minus 1, od godziny 10:00 do 14:00 – zachęcają organizatorzy. 

Więcej na temat historii, idei i wystawców TUTAJ.