logo miasta - trzy kolorowe spichrze
Translate:

Frymark bydgoski świętuje 10 urodziny!




Frymark bydgoski, cykliczny targ produktów regionalnych, ekologicznych, od rolników połączony ze sprzedażą rękodzieła ma już 10 lat. Przez ten czas na dobre zadomowił się w Bydgoszczy, ku uciesze miłośników ekologicznego jedzenia i regionalnego rękodzieła. Targ odbywa się w każdą niedzielę w godzinach 10-14 w Bydgoskim Centrum Finansowym (dawna Drukarnia).


Frymark bydgoski to niezwykły jarmark, który został zorganizowany przez Kasię z Serdeczność i Piotra z Malinowego Chruśniaka. 10 lat temu Ci dwoje spotkali się i po krótkiej rozmowie postanowili spróbować zorganizować lokalny targ w Bydgoszczy. Od tamtego momentu Frymark cieszy się niesłabnącą popularnością.

Nazwa "FRYMARK" (wymawiana: "frymark") to pomysł Piotra, który chciał ocalić pewne elementy przeszłości, takie jak te poniemieckie frazy, ponieważ żyjemy na ziemiach z historią. Szukał skojarzeń, które miały na celu ocalenie tych małych pomników. Dziadkowie Piotra używali tego słowa na określenie lokalnych targów.

Na Frymarku znajdziemy pyszne jedzenie i wyjątkowe rękodzieło, m.in.: pieczywo, wędliny, soki i przetwory, sery z mleka krowiego i koziego, warzywa i owoce, domowe wypieki, jaja ekologiczne, oleje i oliwy, niebanalne rękodzieło, kosmetyki naturalne i wiele innych. W sumie ponad 40 wystawców.

- Zapraszamy Was serdecznie w każdą niedzielę na Frymark, gdzie znajdziecie szeroki wybór ekologicznych produktów od lokalnych wystawców i twórców. Możecie nas odwiedzić w Drukarni na placu i poziomie minus 1, od godziny 10:00 do 14:00 – zachęcają organizatorzy. 

Więcej na temat historii, idei i wystawców TUTAJ. 





UWAGA! TEN SERWIS WYKORZYSTUJE COOKIES
Zapoznaj się z informacją o zasadach zachowania prywatności użytkowników. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na zapisywanie plików cookies na Twoim komputerze.
zamknij komunikat o plikach cookies