logo miasta - trzy kolorowe spichrze

Rozbudowa Muzeum Okręgowego. Nowa przestrzeń przy ul. Gdańskiej. Raport nr 9




Ostatnie prace konstrukcyjne wykonywane są przy nowej części Muzeum Okręgowego. Wykonywane jest zadaszenie. Nowa przestrzeń pozwoli wprowadzić szereg nowych funkcji.


Prace przy Muzeum Okręgowym to jedna z większych inwestycji w Bydgoszczy. Kosztują one 22,6 mln zł. Remont i rozbudowa były konieczne z uwagi na zły stan techniczny (obiekt w 2009 roku został zamknięty dla zwiedzających) oraz brak miejsca na ekspozycje zbiorów sztuki, strefę wejściową, zbiory biblioteczne i czytelnię, pracownie konserwatorskie, sale konferencyjne, sale do działań edukacyjnych itp.

Projekt rozbudowy muzeum składa się z dwóch części. Pierwsza zakłada remont konserwatorski istniejącego budynku przy ul. Gdańskiej. Podstawowe prace przy tej części zostały już zrealizowane. Druga część projektu przewiduje natomiast rozbudowę obiektu na zapleczu budynku. Te prace są również coraz bardziej zaawansowane. Wykonywana jest między innymi konstrukcja dachu wraz z deskowaniem.

Głównym założeniem architektonicznym  jest  wyraźne oddzielenie nowej części od zabytkowego obiektu muzeum. Od placu przy „Drukarni” zaprojektowana został przeszklona rozbudowa budynku, którą wzbogacają dwie proste białe bryły, w których funkcjonować będą sala audiowizualna i kawiarnia pokryte materiałem elewacyjnym z płyt mineralno-akrylowych. Biało-czarna forma sali audiowizualnej umieszczonej na wysokości piętra, z dachem pozbawionym okapów inspirowana jest kształtem bydgoskich spichlerzy. Na poddaszu znajdzie się kawiarnia w kształcie prostopadłościanu. Od strony południowej, ogrodu kościoła Klarysek projektowana jest prosta elewacja nawiązująca wielkością okien do istniejącego budynku muzeum. Na poziomie poddasza znajdzie się m.in. funkcjonalny taras zachęcający do wypoczynku na świeżym powietrzu, duże przeszklenia oraz widok na ogród i kościół  Klarysek pozwalają na drobną przerwę w czasie zwiedzania. Cały parter rozbudowanego budynku stanowić ma wydzieloną strefę wejściową. Łączność obu części, nowej i starej, na poziomie piętra umożliwiać będą  kładki i pomosty. Dzięki takiemu rozwiązaniu zachowany zostanie wyraźny podział obiektu na część zabytkową i nowoczesną.

W ubiegłym roku po drugiej stronie ulicy Gdańskiej otworzyliśmy Bydgoskie Centrum Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu. Dzięki takim miejscom organizacje społeczne i grupy nieformalne mogą  działać na rzecz mieszkańców bezkosztowo – w lokalu specjalnie do tego przeznaczonym. Adaptacja i remont pomieszczeń w zabytkowej kamienicy kosztowały 2,7 mln zł.

Ważne liczby:

  • powierzchnia użytkowa nowej części muzeum - 1410 m2
  • koszt inwestycji – 22,6 mln zł
  • długość gwarancji – 10 lat